catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 42. hét érdekes eseményei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600

szegenyseg2

 

Deszkaasztalon ül egy hajléktalan Fülöp-szigeteki asszony.
Manila, 2007. október 17.
(MTI/EPA/FRANCIS R. MALASIG)

A szegénység elleni küzdelem világnapja - Október 17-ét az ENSZ közgyűlése 1992-ben nyilvánította a szegénység elleni küzdelem világnapjává.

"Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését" - mondta a francia Joseph Wresinski atya, az ATD-Negyedik Világ mozgalom alapítója, akitől a világnap gondolata származik. A kezdeményezés gyorsan és sokakat ragadott magával, s 1992-ben a világszervezet határozott a szegénység elleni világnap megtartásáról.
A közgyűlés felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatásának, a kormányközi és civil szervezeteket arra kérte, hogy nyújtsanak segítséget a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységek megszervezéséhez a nemzeti kormányoknak.
2000-ben az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján a világ nemzetei nyolc fejlesztési célt fogalmaztak meg, ezek egyike szerint 15 év alatt felére csökkentenék a súlyos szegénységet, azaz a napi egy dollárnál kevesebből élők legalább egymilliárdos tömegét. (A szegénységi határ az árak emelkedése miatt azóta egy és negyed dollárra nőtt.) Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) e téren nem derűlátó: előrejelzésük szerint 2015-ben mintegy 800 millió ember él majd rendkívüli szegénységben, de legalább másfélmilliárdan napi két dollárból tengődnek majd.
Az EU-ban 2010-ben minden hatodik ember élt a létminimum alatt, Magyarországon a lakosság 14, de a gyermekek 25 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt.

szegenyseg

 

Pakisztáni nő ételt készít, miközben gyermeke a földön ül kunyhójuk előtt a pakisztáni főváros egyik szegénynegyedében.
Iszlámábád, 2011. október 17.
(MTI/AP/Andzsum Navíd)

szegenyseg3


Kozma Tamás és Csák János hajléktalanok beszélgetnek kalyibájuk előtt egy felszámolás alatt álló újpalotai hajléktalantelepen.
Budapest, 2011. augusztus 16.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

szegenyseg4 

 

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat mozgó ételosztást szervezett hajléktalanoknak a Kálvin téri aluljáróban.
Budapest, 2003. december 17.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a [email protected] címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az [email protected] címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com